U mikulskich

krzysztof laskowski trąbka

Przemysł mięsny ma dawne tradycje i opiera się na licznych tuczarniach świń zlokalizowanych w miastach lub w ich bezpośrednim sąsiedztwie, nastawionych m. in. na hodowlę bekonów. Duże zaplecze stanowi także hodowla świń prowadzona przez farmerów. Rzeźnie świń (ryć. 55) usytuowane są głównie w miastach, a ich dosyć równomierne rozproszenie pokrywa się z obszarami intensywnej hodowli nierogacizny. Tylko w niewielu przypadkach odległości między nimi przekraczają 30 km. Zależnie od zaplecza są bardzo zróżnicowane pod względem wielkości. Głównym ich produktem jest bekon, eksportowany przede wszystkim do Wielkiej Brytanii. Najważniejszymi portami eksportowymi bekonów są Alborg, Arhus, Esbjerg i Kopenhaga. Prócz tego rzeźnie zaopatrują rynek krajowy w świeże mięso wieprzowe i wołowe. Wędliny i konserwy mięsne produkowane są tylko częściowo w rzeźniach, większość jest domeną prywatnych masarni. Część tych produktów łatwo ulega zepsuciu, dlatego ich zbyt ograniczony jest do bliskiego zaplecza. Branża ta jest najlepiej rozwinięta w Kopenhadze, następnie w Odense, Yejle, Kolding, Randers i Ringsted.

Pozostałe artykuły tematyczne:

krzysztof laskowski trąbka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
Previous article
zajazd u mikulskich
Next article
napoleon bardinet cena
About the author